Menu Sluiten

Ashtanga is door Sri Pattabhi Jois op de kaart gezet. Hij kreeg les van Sri Tirumalai Krishnamacharya in een paleis in Mysore, India.

Sri Tirumalai Krishnamacharya heeft meerdere grootmeesters gemaakt. Ook B.K.S. Iyengar welke zich in dezelfde yoga stijl verdiepte met een twist naar hulpmiddelen en preciezie van houdingen. Die is per lijf natuurlijk verschillend. Daar wijd ik een andere keer een artikel aan. 🙂

Ash = 8
Tanga = ledig

Kunjapuri sunrise
Sunrise, Kunjapuri, India Himalaya, eigen foto.

Het is vanuit het levenswerk van Patanjali; de yoga sutra’s begonnen. De yoga sutra’s zijn geschreven om een houvast en leidraad in het leven te hebben. Het adviseert hoe je het gelukkigst in je leven kan staan met 8 basis adviezen;

-Yama
-Niyama
-Asana
-Pranayama
-Pratyahara
-Dharana
-Dhiyana
-Samadhi

De Eerste 2 hebben ieder weer 5 ‘aftakkingen’ waar preciezer uitgelegd word over wat er bedoeld word.

Yama

Het lijkt veel op de ‘regels’ die je in verschillende geloven ook tegen komt. Zoals; doe een ander geen kwaad, blijf eerlijk en oprecht, neem niet iets wat je niet toe behoort (dat kan letterlijk en figuurlijk zijn), ga wijs om met je sexuele energie en probeer te begrijpen dat je niet veel bezit en ook materieel dat niet nodig hebt. Dit zijn de 5 adviezen bij de eerste regel; Yama. Hoe je met je buitenwereld omgaat. In het sanskriet hebben ze hier woorden voor; Ahimsa, Satya, Asteya, Brahmacharya, Aparigraha.

Niyama

De 2e; Niyama, is over hoe je met jezelf omgaat. Wees proper, (schoon, rein) op jezelf, heb een eigen doel, houd je discipline vast voor (o.a) je eigen doel, blijf je ontwikkelen en verdiepen en doe aan zelf-reflexie. Als laatste, welke voor sommige erg ver weg ligt, noemen we de toewijding aan het hogere plan; of je deze nou God, Allah, Brahma, Universum, oerknal of Godin wilt noemen. Er is een duidelijke cyclus welke laat zien op hoger niveau dat je handelingen altijd invloed hebben op verdere situaties. En dat is je hogere plan. De sanskriete woorden hiervoor zijn; Saucha, Santosha, Tapas, Svadhyaya, Ishvara pranidhana.

Asana

De Asanas doen we in de les, dit zijn de yoga houdingen waarin je je lichaam gaat voelen. Met de Asanas ben je al een heel eind op weg zolang je maar tapas (discipline) houdt.

Pranayama

Pranayama is de controle over de ademhaling. Ook deze beoefenen we regelmatig in de les. Je adem is de kracht van je ziel, door je adem kom je ook weer bij je ware zelf. Geef het tijd.

Pratyahara

Pratyahara is het terugtrekken van alle gevoelens, gedachten, prikkels. Je kan met te veel prikkels niet meer concentreren.

Dharana

Dharana is die concentratie. Concentratie kun je ook beoefenen. Je word er steeds beter in, net als andere lichamelijke dingen die je kan oefenen kun je ook je geest beoefenen beter te worden in concentratie.

Dhyana

Dhyana is dan het mediteren, je merkt wel eigenlijk is het steeds een stapje verder. Zoals het ook met alleen de houdingen gaat. Steeds kun je een element toevoegen aan je practice. Tot je alle elementen toegevoegd hebt en je werkelijk kan oogsten.

Samadhi

Samadhi is die staat van bliss, van geluk van je fijn voelen.

Al deze stappen kun je in je eigen tijd ontdekken en ondergaan wat de Ashtanga yoga voor en met je doet.

“yoga citta vrtti nirodha” De wervelingen van de geest stil leggen.

Je lichaam en geest zijn een prachtige verbintenis en met yoga leren we beide weer om te communiceren met elkaar.