Menu Sluiten

Meditatie is niet zomaar hummen in een stille ruimte. Ook niets engs of zweverigs.
Een goede meditatie begint zelfs met een goede aarding.

Mediteren is het stil maken van de gedachten~stroom die er altijd is. Dit klinkt natuurlijk weer al een hele opgave wat nooit gaat lukken, stil maken van je gedachten! Dat kan helemaal niet, hoor ik je zelfs denken.

Dat kan inderdaad zomaar niet. Het is zeker een sport, een zware vorm van gymnastiek voor je hersens. Denk maar niet dat iedereen die mediteert ook stil is in zijn hoofd en dat die monniken een beetje relaxed kunnen zitten mediteren zonder daar jaren aan geoefend te hebben.

Mediteren begint bij een goede aarding, die heb je vast ook nog niet vaak gehoord. Mediteren is zonder aarding eigenlijk nutteloos. Dan ben je met je gedachten bezig je lijf te scannen.

Hoe kun je aarden? Als je in een zittende houding zit, heb je een paar drukpuntjes die je kan voelen, je beeldt je in dat die drukpunten verbonden zijn met de vloer, de aarde dus. De kracht dat je dat verbeelden kan, is dat je dan aandacht naar daar brengt. Je kan bewust je energie daar heen sturen. Energie is aandacht.

Denk aan alles, wat je wilt, maar dan bewust. En dan? Adem!! Adem rustig, concentreer je eens daarop, speel er mee, adem eens naar je navel, zet je longen eens op verschillende manieren uit; je kan ze lang maken en breder, adem naar je buik of naar de zijkant van je ribben, of alle twee tegelijk.

Je kan ook gewoon bewust gaan aardappel schillen. Met aandacht. Of een gesprek voeren, met aandacht. Of eten. Ook daarmee train je je hersenen voor meditatie. Om uiteindelijk de verblijde verbintenis te voelen, te ervaren.

Maar net als yoga is meditatie een weg waarin je een doel hebt. Dat doel is alleen niet het belangrijkste, de kleine stapjes die je gaat zijn van immens groot belang.

Namasté

Femke